Ves al contingut principal

RESSENYA DEL FESTIVAL DE PALLASSOS DE CORNELLÀ

[Aquesta ressenya apareixerà en el proper número de la revista Zirkolika]

El festival de pallassos de Cornellà, amb la nova direcció de l’Àlex Navarro i del Jordi Juanet “Boni”, ha portat a terme una renovació que li era necessària. La deriva de les darreres edicions era insostenible. És un judici particular, és clar, no perquè aquest cronista pensi que és “el guia espiritual” del certamen, com li atribueix algun malèvol petit empresari, sinó perquè ha seguit totes les seves edicions des dels inicis i ho valora calibrant aspectes culturals, professionals, territorials i, sobretot, sense interessos econòmics que puguin enterbolir el seu criteri. Que amb tot, i com passa sempre, no deixa de ser un criteri subjectiu i qüestionable. Al meu entendre, doncs, el festival ha tornat a néixer, ha recuperat valors que s’havien perdut.

Hi ha tres evidències immediates d’aquesta renovació. La primera és que, després de molts anys, l’interès del festival s’ha tornat a focalitzar en totes les actuacions que es programaven i no només en les que tenien lloc sota la carpa instal·lada a la plaça de Catalunya de la ciutat. S’ha donat l’oportunitat de veure espectacles sencers, bona part d’ells d’una qualitat encomiable, no solament les entrades que es produeixen en una gala, l’escassa duració de les quals no sempre serveixen per a valorar l’art d’un pallasso. La segona és que el festival ha recuperat una de les seves senyes d’identitat: el contacte amb la professió del país. En aquesta edició han passat per allà pallassos autòctons (Pepa Plana, Christian Atanasiu, Alba Sarraute, Leandre, Monti...) amb actuacions molt destacades. Potser el signe més rellevant o simbòlic d’aquesta recuperació sigui la programació de l’espectacle dels Germans Poltrona, si tenim en compte que va ser en Tortell Poltrona qui va posar les primeres pedres artístiques del festival. Qui no entengui que el caràcter internacional d’un festival s’ha de compaginar interactivament amb el que es fa en el lloc on se celebra és que té una concepció elitista de la cultura. La tercera evidència és que el festival ha tornat a comptar amb una sèrie variada d’activitats paral·leles, algunes de les quals protagonitzades per gent de la ciutat, com el fotògraf Miguel Ángel Tabernero o l’artista visual Jordi Rocosa, que va presentar les seves fascinants escultures portàtils amb rodes excèntriques.

Quant a la programació, la gala “Alapista!” substituïa la que l’antic director havia propiciat sota el nom “Euroclowns”, una denominació que l’exregidor de l’Ajuntament de Cornellà, Carles Navales, fa anys que va registrar al seu nom (una pràctica, aquesta de posar a nom propi esdeveniments finançats amb diners públics, que curiosament sembla que s’estén). La fórmula per la que finalment es va optar va ser la tradicional, un presentador (un suggerent Marcel Escolano) fent de fil conductor d’un seguit d’actuacions. Si en la sessió inaugural (en la qual es van lliurar els nassos d’or del festival a l’entitat Pallapupas i a l’enyorat Joan Busquets) es va notar la falta d’assajos, en les següents gales l’engranatge va funcionar a la perfecció. La combinació d’artistes, d’estils, era propícia: els autòctons Marta Carbayo, Monti i Dandy Clowns juntament amb les singulars i originals aparicions dels mexicans Pata de Perro, de l’ucraïnès Val de Fun, els francesos Pa&Trick i, sobretot, el sempre admirable Avner. I tot amb l’esplèndida orquestra de Jorge Sarraute. Jo tinc la impressió que la gala, si n’hi ha d’haver, hauria de trobar noves fórmules per a desenvolupar-se, responent a l’avidesa del riure del nombrós públic que hi acudeix, és clar, però potser imaginant noves estratègies dramatúrgiques.

Insisteixo, el plat fort del festival ha estat el tornar a recuperar la qualitat de les actuacions individuals, tant en escenaris com al carrer. L’espai m’obliga a la concisió si no a la sempre injusta elisió. El grup Las Gallegas parteixen d’una situació dramatúrgica molt original i hilarant i, amb algun forat en el ritme, el saben cloure amb destresa entre el públic. Els ja coneguts Okidok, Pierre&Sophie i Paolo Nani demostren un domini de la mímica i de la construcció de moments escènics memorables. El francès Raymond Raymondson construeix un personatge inquietant, un mag que apareix amb una caixa per aprenents de màgia, que sempre es mou entre les situacions inversemblants i la genialitat. Una menció especial pel grup australià Umbilical Brothers, potser els més esperats del festival. Uns mims de gran categoria que hi afegeixen la tècnica del beatboxing per a subratllar els seus moviments i provocar una comicitat desbordant. Sense micròfons, però, assoleixen, al meu entendre, el seu punt culminant, situats darrera d’una mampara de titellaires.

El festival ajudava a la producció d’un nou espectacle de l’Alba Sarraute, La diva. Anys enrere, s’havia intentat la fórmula de la coproducció amb fortuna discutible. En aquest cas, l’encert és total. L’espectacle de l’Alba Sarraute em va semblar esplèndid, la força dramàtica del personatge és ferotge, l’Alba demostra ser una bèstia escènica, cantant, interpretant, fent acrobàcia, fent riure. Alguns es qüestionaran si la Sarraute fa de pallassa o no. A mi em sembla evident: com en el millor circ contemporani, l’espectacle La diva planteja un dèbil fil narratiu (en aquest cas, el viatge d’una cantant de cabaret a la recerca del seu pare), que serveix de lligam de tota la fabulosa successió d’ocurrències dalt de l’escenari.

Com deia en el número passat, el festival, com tot certamen cultural, desperta llums i ombres, uns ho interpreten d’una manera i uns altres de la contrària. Però el més interessant és que el festival és viu, quasi diria que reviu, recuperant impulsos que alguns enyoràvem. De cara al futur, les coses es poden millorar, sens dubte. Des de les més anecdòtiques, com seria tornar a traslladar el festival a unes dates on el fred no sigui tan intens i dificulti la participació de la població autòctona, especialment en les activitats de carrer, fins a la necessitat de seguir buscant els millors pallassos, de tota condició, de tota filiació, perquè el certamen no decaigui.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

BARCELONA, CAMBRILS, LES VÍCTIMES. UNA REFLEXIÓ DES DE LA COMMOCIÓ.

Escric per mi. I per qui vulgui llegir-ho, és clar. Necessito expressar les incerteses de tot plegat. Però no pretenc entrar en debat, ni donar lliçons. De fet, el meu cap és ple de molt poques veritats i, en canvi, de molts dubtes. Tot i no haver trepitjat encara Barcelona i Cambrils, llocs tan habituals en la meva vida, tinc una commoció interna. El que ha passat és molt gran, gran de greu, de bestial. Tan gran i greu com el que passa tan sovint a països molt allunyats dels nostres, i als quals dediquem poca atenció, perdó, els dedico poca atenció, no m’enganyaré a mi mateix. I tan gran i greu com el que ha passat a ciutats europees pròximes. Ara ens ha tocat a nosaltres. I per més que la raó em digui que el problema és global, que té raons econòmiques profundes, que no hem de subratllar la cosa domèstica nostra, no puc deixar de pensar en les Rambles, en el passeig marítim de Cambrils, fins i tot en el Walden. I, sobretot, en les víctimes que allà han caigut.
Perquè aquest és el pri…

MANIFEST DE MI SOL PER LA INDEPENDÈNCIA

1. Jo vull la independència a pesar del govern de la Generalitat i no gràcies a ell.
2.Jo vull la independència a pesar dels estratagemes de CiU (ara PdeCAT) i dels silencis d’Esquerra (i de Llach i de Romeva i de tants d’altres).
3.Jo vull la independència gràcies a les polítiques injustes, en contra dels més desfavorits, dels successius governs d’Espanya.
4.Jo vull la independència gràcies a les polítiques catalanofòbiques que han practicat els dirigents del PSOE i del PP des dels governs estatal, autonòmic i municipal.
5.Jo vull la independència a pesar d’aquells que, des d'una suposada esquerra, diuen que s’ha de solucionar l’encaix de Catalunya en l’estat espanyol, però no han fet res per a posar-ho en pràctica.
6.Jo vull la independència gràcies a tots aquells espanyols, alguns amics meus, que van callar com a morts quan Espanya (el Parlamento i el Tribunal Constitucional) van anihilar un Estatut legal i legítim, ells que tant parlen ara de la llei.
7.Jo vull la independència grà…

LA REPÚBLICA DE LES ARTS

Ara, que som en campanya electoral, ofereixo el meu programa cultural a qualsevol partit polític que vulgui fer servir la cultura per a transformar la societat. Els qui la volen per lluir, entretenir, apoderar i anar a inauguracions, que rebentin! El text sorgeix d'un encàrrec de la revista "Artiga": com pensar la cultura en una nova república. En aquest enllaç podeu trobar la revista en pdf: http://www.artiga.cat/artiga/artiga32.pdf L'artista Ana DMatos té un altre text en el mateix bloc que podeu trobar aquí:  http://www.anadematos.com/index.php?/ongoing/noticias-/
LA REPÚBLICA DE LES ARTS
No ha de ser una utopia. Una república on la cultura sigui la columna on s’edifiqui un nou país. No en l’economia (almenys, no en la productivista); no en el militarisme nauseabund; no en la competitivitat per aconseguir el no res. No ha de ser una utopia. El primer és creure en el que fem, en l’art i en la cultura com a instrument, més enllà de la nostra feina particular. Creure en la …