Passa al contingut principal

AGRAIR LES OPORTUNITATS PER DIR, PER PODER DIR SENSE CENSURES


Torno al meu blog per fer un agraïment públic. L'Assumpció Maresma ha anunciat que, havent arribat als setanta, es jubila del seu paper en el diari VilaWeb.

I jo no vull deixar l'oportunitat de subratllar que, gràcies a ella, en els trenta anys de trajectòria del diari, jo he pogut col·laborar-hi en més de deu. Primer, quan era president de l'Associació Catalana de Crítics d'Art (ACCA), i l'Assumpció es feia ressò d'algunes de les reflexions i les denúncies que fèiem des de l'organ gestor d'aquella entitat. En aquest primer pas, hi va haver dos ponts fonamentals, que ja col·laboraven a VilaWeb, els amics Montse Serra i Xavier Montanyà. En aquells temps, podia publicar algunes "Opinions contundents", eren els temps de Mascarell a la conselleria de Cultura de la Generalitat.

Més endavant, però, VilaWeb em va atorgar una tribuna quinzenal: un "Mail Obert" que, acabo de corroborar-ho, porto endavant des del 19 de novembre de 2015, quan vaig publicar un text sobre Vicenç Villatoro i el CCCB. És a dir, que el proper mes de novembre farà deu anys que mantinc aquesta col·laboració. Deu anys! No us podeu arribar a imaginar el privilegi i la sort que això suposa per a un professor d'universitat que sempre ha tingut clar que, una de les missións dels docents, és sortir de les aules, no tractar la cultura com a un residu propi de cementiris i mausoleus. Fugir de ser s rates de biblioteca, perquè per més assidus que siguem als arxius, a les biblioteques o als museus, si no sabem convertir els nostres coneixements en profitosos ad nauseam, ens quedem en rates, i prou.

I aquesta sort i aquest privilegi els dec a la confiança que m'ha atorgat l'Assumpció Maresma durant tots aquests anys.

El més gran dels privilegis, però, no ha estat només poder escriure quinzenalment. Si no fer-ho amb una llibertat absoluta, plena, total... Mai —poso l'èmfasi en l'adverbi: mai— he rebut cap indicació, suggeriment o consigna perquè canviés alguna cosa, no em referís a alguna personalitat o no digués segons què. No cal ser massa perspicaç per saber que hi ha molts mitjans que censuren, controlen els continguts, expulsen els seus col·laboradors si algú se surt de mare del que li convé a la patronal o a la direcció. Per tant, quan alguns em dieu si estic a gust a VilaWeb, sempre els pregunto (i em pregunto a mi mateix) en quin mitjà m'haguessin permès aquesta llibertat.

Acabo: ja sé que, un dia, des de VilaWeb, em diran que ja n'hi ha prou. Confio que sigui tard, perquè em sento en plena forma per continuar explicant i reflexionant sobre el món de la cultura catalana, que és fer-ho sobre la cultura. Però el moment arribarà, si no és que jo mateix veig que he perdut l'energia necessària. Però, quan es produeixi la circumstància, sempre tindré present l'agraïment a dues dones que em van permetre tractar els meus temes d'estudi fora dels cercles acadèmics: Isabel Clara-Simó (que, quan començava, em va deixar escriure sobre art i cinema a la revista Canigó fins a la seva desaparició) i a l'amiga Assumpció Maresma.

Que descansis, ara que et jubiles, Assumpció. Però no gaire!

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Bibiana Ballbé com a símptoma. ¿La cultura de la riota?

No conec la Bibiana Ballbé. I no hi tinc res en contra. Vagin per endavant aquests aclariments. Però la prenc a ella com a símptoma d’una mena de síndrome que tal volta s’estigui apoderant en els darrers temps de l’àmbit cultural català en el seu terreny institucional: en podríem dir la cultura de la riota o, potser, la síndrome de la frivolitat. M’explico. Fa pocs dies s’acaba de confirmar que la periodista Bibiana Ballbé col·laborarà en el nou projecte de centre cultural de Santa Mònica, a Barcelona. Ara sabem que només hi col·laborarà, fa uns dies s’havia dit que havia de dirigir el centre, corre el rumor intens que ella ja ho havia anunciat als seus íntims, però que la conselleria es va fer enrere. Diuen que la seva participació en la nova trajectòria de Santa Mònica ha de consistir en “indagar en nous formats que expliquin la cultura de forma innovadora”(sic). Explicar la cultura de forma innovadora? Però és que la cultura s’ha d’explicar, jo pensava que més aviat es transmet...

LA TURISMOFÒBIA AL MIRALL

Per raons que ara no explicaré, que no em pertanyen només a mi, vam haver de venir a ciutat d’improvís i vaig deixar tot de coses a Belltall. Ahir vaig anar a Barcelona per comprar medicaments que em faltaven (i un pijama, que Cornellà fa temps que ha passat a ser segona residència) i em vaig trobar amb una munió de persones que deambulaven pels carrers de la metròpoli. La majoria eren turistes. I com ho sé, això? A banda d’altres símptomes inequívocs, perquè els turistes baden.   Sí, sí, la característica principal del turista és que s’abstreu, s’encanta davant de qualsevol cosa que pels autòctons és irrellevant. I si tu tens pressa o vas a fer alguna cosa concreta, el turista que bada esdevé un obstacle. I quan hi ha molts turistes, però molts, que baden, els obstacles es multipliquen de manera exponencial.   I mentre em trobava en aquells embussos propiciats pels que baden (davant d’uns músics de carrer, d’un grup de joves que ballen i la rotllana que originen ocu...

LA CULTURA A TV3: PITJOR QUE FRIVOLITAT!

“Si la gent vol veure només les coses que  poden entendre, no haurien d'anar al teatre:  haurien d'anar al lavabo.” (Bertolt Brecht) Fa pocs dies, TV3 va dedicar el seu programa La meva a repassar els programes que el canal havia dedicat a temes culturals. I, abans de recordar emissions mítiques de la seva història, com Arsenal o Música per a camaleons , va donar la veu a algunes de les persones que, en els darrers temps, han tocat temes culturals a la pantalla de la televisió catalana. Per començar, el presentador del programa, Roger de Gràcia, entrevistava la periodista Bibiana Ballbè i li preguntava com es defensava quan l’acusaven de frivolitat en la manera que té de presentar la cultura al mitjà televisiu. Voldria reproduir algunes de les frases que la Ballbè diu en aquest moment de l’emissió: “Ho tinc tan clar”, “la resposta és tan fàcil”, ”la millor manera de parlar de cultura és fer-ho de forma entretinguda”, “estem a la tele i les coses han de ser boniqu...